26 Ιαν 2021

Αιωνόβιες ελιές «μετακομίζουν» από το «Μπαρουτάδικο» στη νησίδα της Ιεράς Οδού


Ήταν πυκνοφυτεμένες και άναρχα τοποθετημένες στο άλσος

Στη νησίδα της Ιεράς Οδού, την περιοχή του Κηφισού και άλλα κεντρικά σημεία «μετακομίζει» ο δήμος Αιγάλεω αγριελιές με πάνω από έναν αιώνα ζωής, που βρίσκονταν μέχρι τώρα στο άλσος της πόλης.

Στόχος του δήμου, με την ιδιαίτερη περιβαλλοντική δράση, είναι και να προστατεύσει αιωνόβια δέντρα ελιάς, αλλά και να αναδείξει τον συμβολικό χαρακτήρα τους και τη σημασία τους για το περιβάλλον.

Όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, πέρα από την περιβαλλοντική αναβάθμιση, αυτό κρίθηκε αναγκαίο και για λόγους υγείας των δέντρων, καθώς ήταν πυκνοφυτεμένα, αλλά είχαν φυτευτεί με εντελώς άναρχο τρόπο. Η αραίωσή τους λοιπόν ήταν επιβεβλημένη κι έτσι η δημοτική Αρχή εκπόνησε ένα σχέδιο για τη μεταφύτευση και την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Πρόκειται για ελαιόδεντρα, πολλά από τα οποία είναι ογκώδη και μεγάλης ηλικίας. Ταυτόχρονα, γίνονται μεταφυτεύσεις και εντός του άλσους, αλλά με κατάλληλο σχεδιασμό και προς όφελος των ίδιων των δέντρων, αφού έτσι θα μπορέσουν να «ανασάνουν».

«Η ελιά αποτελεί ένα σύμβολο για τη χώρα μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, όμως είναι και ένα τοπόσημο της Ιεράς οδού. Γι’ αυτό και επιλέξαμε τη νησίδα του συγκεκριμένου δρόμου για τη μεταφύτευση», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας και στη συνέχεια τονίζει:

«Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν μικρές ελιές, που ήδη έχουμε φυτέψει. Τώρα πήραμε και μια σημαντική πρωτοβουλία μεταφύτευσης και ανάπτυξης αιωνόβιων δέντρων στην πόλη μας και στο άλσος του Αιγάλεω, ώστε να διασώσουμε ένα πολύτιμο κεφάλαιο της φύσης. Ταυτόχρονα και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των νησίδων, αλλά και γενικότερα του περιβάλλοντος, αναδεικνύουμε την πόλη μας και αναβαθμίζουμε τον αστικό ιστό της. Με τη μεταφύτευση των ελαιόδεντρων οι δημότες θα μπορούν να περπατούν και να κυκλοφορούν πιο αρμονικά μέσα στην πόλη».

(Πηγή φωτογραφίας: ΑΜΠΕ)

newsbeast.gr