11 Ιαν 2021

Χωρίς προβλήματα η πρώτη μέρα λειτουργίας των δημοτικών σχολείων στην Κ. Μακεδονία


Στις σχολικές αίθουσες επέστρεψαν το πρωί 15.000 εκπαιδευτικοί και 150.000 μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στην Κεντρική Μακεδονία. Για την αποφυγή συνωστισμού, η προσέλευση στα σχολεία προγραμματίστηκε ανά τάξεις και εισόδους, με χρονική απόσταση δεκαλέπτου.

«Ξεκινήσαμε πολύ καλά, δεν υπάρχει κάποια σχολική μονάδα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Κεντρική Μακεδονία που να μη λειτούργησε. Ο στόχος είναι να διατηρήσουμε τα σχολεία ανοιχτά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής.

«Σε επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δημάρχους και αρμόδιους αντιδημάρχους φροντίσαμε τα πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με τις υποδομές, τη θέρμανση των αιθουσών, την καθαριότητα και απολύμανσή τους, τις μάσκες, ενώ η τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, των διαλειμμάτων, της προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών έχουμε ζητήσει να είναι παντού απαρέγκλιτη» επισήμανε ο κ. Κόπτσης.

«Στο 0,63% η διασπορά κατά την α' φάση λειτουργίας των σχολείων το φθινόπωρο»

Σχετικά με την περίοδο του φθινοπώρου που οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων λειτούργησαν διά ζώσης και τα κρούσματα που καταγράφηκαν, ο περιφερειακός διευθυντής γνωστοποίησε ότι «σε όλα τα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, η διασπορά ήταν μόλις στο 0,63% σε μία σχολική κοινότητα 275.000 μαθητών και 30.000 εκπαιδευτικών», που σημαίνει ότι «σε μία περίοδο μεγάλης επιδημιολογικής έξαρσης, το σχολείο αποδείχθηκε ασφαλής χώρος».

Αναφορικά με τις πρόσθετες δυσκολίες που συνεπάγονται σε ό,τι αφορά τον τακτικό αερισμό και θέρμανση των σχολικών αιθουσών οι συνθήκες του χειμώνα, ο κ. Κόπτσης σημείωσε ότι «αυτό που θα εφαρμόζεται παντού είναι ο πεντάλεπτος αερισμός των αιθουσών ανά εικοσάλεπτο και εκείνο το πεντάλεπτο οι μαθητές θα φορούν τα πανωφόρια τους, ενώ εκείνη την ώρα οι δάσκαλοί τους θα έχουν τη δυνατότητα να τους επιτρέψουν και το διάλειμμα μάσκας».

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και καθολική τόσο στη διάρκεια του μαθήματος όσο και των διαλειμμάτων. Οι μαθητές έχουν μαζί τους καθημερινά τη βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων που τους είχε χορηγηθεί από το σχολείο κατά την τελευταία φάση λειτουργίας των δημοτικών σχολείων τον Νοέμβριο. Αντίστοιχα οι γονείς στέλνουν μήνυμα από το κινητό τους στο 13033, με επιλογή μετακίνησης υπ αριθμόν 4. Τους συστήνεται το πρωί αφού παραδίδουν το παιδί τους να αποχωρούν αμέσως και να μην παραμένουν έξω από το σχολείο, ενώ το μεσημέρι να μην προσέρχονται νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα αποχώρησης του παιδιού και, αφότου το παραλαμβάνουν, να αποχωρούν αμέσως. Τους ζητείται επίσης σε περίπτωση που το παιδί τους διαγνωστεί θετικό στον SARS-CoV-2 (Covid-19) ή είναι στενή επαφή θετικού κρούσματος να ενημερώνουν άμεσα τη διεύθυνση του σχολείου και ο μαθητής να παραμένει σε 14ήμερη καραντίνα.

Η Πρωινή Ζώνη και τα Ολοήμερα Τμήματα λειτουργούν κανονικά. Το ωρολόγιο πρόγραμμα που εφαρμόζεται από σήμερα είναι εκείνό που ισχύει από την αρχή του σχολικού έτους και όχι της περιόδου της τηλεκπαίδευσης.

Πηγή: zougla.gr