25 Νοε 2020

Παγώνη: Να μην ανοίξουν τα σχολεία τώρα – Μετά τα Χριστούγεννα


«Ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων θα αργήσει να πέσει»

Στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τη μετάδοση του κορονοϊού αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής της παρέμβασης η Ματίνα Παγώνη. Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, «υπάρχει σταθεροποίηση, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μέρες, όμως είναι σταδιακή, μικρή και για κάποιες πόλεις».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αυτό δεν ισχύει για Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πέλλα, που «είναι ακόμα σε δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει μία αχτίδα φωτός, αλλά είναι ακόμα μακριά», δήλωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Σε ερώτηση για την στόχο που θα φέρει την άρση της καραντίνας, εκτίμησε το ότι είναι «αδύνατο να φτάσουμε στα 500 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου». Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση τα μέτρα». Έτσι, «θα πάμε μία με δύο εβδομάδες πίσω», όσο αφορά στην άρση του lockdown.

Ξεκαθάρισε όμως ότι, «ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων θα αργήσει να πέσει, γιατί αναφέρεται σε προηγούμενο δεκαπενθήμερο».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε την άποψη ότι, «αν ο στόχος μας είναι να πάμε στο 500, τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Η κίνηση όμως γονιών και παππούδων που πάνε τα παιδιά στο σχολείο, είναι μια παράμετρος προβληματική, οπότε θέλει σκέψη» και πρότεινε το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές (των Χριστουγέννων), ώστε στις γιορτές «να ανοίξει η αγορά. Όμως, με μέτρα πάντα: τις μάσκες μας, τις αποστάσεις και μεγάλη προσοχή».

«Να σκεφτούν όλοι τους ανθρώπους που δίνουν μάχη στα νοσοκομεία»

«Ο καθένας να συνειδητοποιήσει σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας και από εκεί και πέρα να σκεφτεί τους ανθρώπους που δίνουν μάχη στα νοσοκομεία. Ας βάλουμε αυτές τις παραμέτρους στο μυαλό μας και από εκεί και πέρα ο καθένας συνειδητά ας αποφασίσει τι θα κάνει», τόνισε η κ. Παγώνη.

Όσο αφορά στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, σημείωσε ότι, «επειδή πλησιάζουν οι γιορτές, θα μπορούσαμε να δώσουμε ένα περιθώριο κυκλοφορίας μέχρι τις 21:00, γιατί είναι μέρες που και ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πάρα πολύ σημαντικός». Όπως τόνισε, ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος ψυχολογικά.

«Μετά τα Χριστούγεννα, στόχος είναι το τρίτο κύμα να μην είναι πολύ ισχυρό», ανέφερε ερωτηθείσα σχετικά.

Για τη θεραπεία του κ. Ιερώνυμου, είπε πως υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα «και εξαρτάται από την κλινική εικόνα του ασθενούς το τι θα χρησιμοποιηθεί, ένα από αυτά είναι που εφαρμόστηκε και στον αρχιεπίσκοπο, όμως δεν πρέπει να  γίνει περαιτέρω συζήτηση γιατί είναι προσωπικά δεδομένα» και έκανε ξεκάθαρο πως «όποιος χρειαστεί οτιδήποτε, ανάλογα με το ιστορικό και την κλινική του εικόνα θα το πάρει. Να μην ανησυχεί κανείς, οι γιατροί θα κάνουν ό,τι μπορούν για οποιονδήποτε».

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε ενίσχυση για όλα τα τμήματα των νοσοκομείων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί έχουν νοσήσει πάρα πολλοί».

Πηγή: newsbeast.gr