25 Ιουν 2024

Λευτέρης Πανταζής - «Αγια Σοφιά» Ένας μουσικός φόρος τιμής για τη γενοκτονία των Ποντίων


Ο Λευτέρης Πανταζής «ντύνει» με τη φωνή του έναν μουσικό φόρο τιμής για τη γενοκτονία των Ποντίων: το τραγούδι «Αγια Σοφιά», που κυκλοφορεί, από την Panik Platinum, με αφορμή τη συμπλήρωση 105 ετών από τη σφαγή και τον ξεριζωμό του ποντιακού ελληνισμού.

Ο Λευτέρης Πανταζής, δεδομένης και της ποντιακής του καταγωγής, θέτει τη μουσική του στην υπηρεσία της ιστορίας και της μνήμης. Το «Αγια Σοφιά» αποτίνει φόρο τιμής και υπενθυμίζει πως η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί ένα αποτρόπαιο έγκλημα εις βάρος της ανθρωπότητας.

Η «Αγια Σοφιά», σε μουσική και στίχους του Θοδωρή Μακρίδη, στο οποίο συμμετέχουν οι αδερφοί Συμεωνίδη, συνοδεύεται από ένα εξίσου συγκλονιστικό music video, που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Γκάβαλος.

Ήταν 19 Μαΐου 1919 όταν ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της ποντιακής γενοκτονίας, στην οποία πάνω από 350.000 Ελληνοπόντιοι θανατώθηκαν με τραγικό τρόπο και σχεδόν άλλοι τόσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ πόλεις και οικισμοί καταστράφηκαν. Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί ένα από τα πιο ζοφερά κεφάλαια της παγκόσμιας ιστορίας, ενώ το αίτημα για την καθολική της αναγνώριση παραμένει ισχυρό έως και σήμερα.
 

Δείτε το video: