23 Μαρ 2021

Έρευνα: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από Covid-19 για παιδιά με επινεφριδιακή ανεπάρκεια και μη ρυθμισμένο διαβήτη τύπου 1


Τα παιδιά με επινεφριδιακή ανεπάρκεια -μία πάθηση που τα επινεφρίδια δεν λειτουργούν σωστά- αντιμετωπίζουν τουλάχιστον δεκαπλάσιο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και θάνατο από Covid-19, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάνις Ραϊζινγκάνι του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Αρκάνσας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διαδικτυακό ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 250.000 παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, που είχαν νοσήσει από Covid-19, εκ των οποίων τα 846 είχαν τη συγκεκριμένη πάθηση.

Διαπιστώθηκε ότι η θνητότητα ήταν σημαντικά αυξημένη μεταξύ των παιδιών με επινεφριδιακή ανεπάρκεια. «Η μελέτη μάς δείχνει ότι είναι σημαντικό να λαμβάνονται επιπρόσθετες προφυλάξεις για την πρόληψη και θεραπεία της λοίμωξης Covid-19 στα παιδιά με επινεφριδιακή ανεπάρκεια, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο των λοιμώξεων, εξαιτίας μίας έλλειψης φυσιολογικής αντίδρασης του σώματος στο στρες», δήλωσε ο δρ Ραϊζινγκάνι.

Τα επινεφρίδια -που βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς- εμφανίζουν ανεπάρκεια όταν δεν παράγουν αρκετή ορμόνη κορτιζόλη. Η βασική μορφή της πάθησης λέγεται νόσος του Άντισον. Η κορτιζόλη, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες», βοηθά στη διάσπαση των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, ενώ ελέγχει επίσης την πίεση του αίματος και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα παιδιά με επινεφριδιακή ανεπάρκεια πρέπει να παίρνουν καθημερινά έξτρα κορτιζόλη, η ποσότητα της οποίας αυξάνεται σε δοσολογία σε περιπτώσεις ασθένειας.

Παιδικός διαβήτης και κορωνοϊός

Μία δεύτερη μελέτη, που παρουσιάστηκε από την ίδια επιστημονική ομάδα στο ίδιο συνέδριο, δείχνει ότι τα παιδιά με μη ρυθμισμένο διαβήτη τύπου 1 έχουν επίσης δεκαπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου λόγω Covid-19. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 300.000 παιδιά με Covid-19, από τα οποία περίπου 2.000 είχαν διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 1.

Διαπιστώθηκε ότι όσα είχαν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (A1c) άνω του 9% (ένδειξη για μη ρύθμιση του διαβήτη), είχαν δέκα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς Covid-19, διασωλήνωσης και θανάτου, σε σχέση με τα παιδιά στα οποία ο εν λόγω βιοδείκτης ήταν κάτω του 7%, δείχνοντας καλό έλεγχο του διαβήτη τους.

«Η μελέτη δείχνει ότι ο συνεχής έλεγχος του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών παιδιών είναι πιο σημαντικός από ποτέ στη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε ο Ραϊζινγκάνι. «Πολλοί γονείς παιδιών με διαβήτη τύπου 1 αναρωτιούνται εάν είναι ασφαλές να στείλουν το παιδί τους στο σχολείο εν μέσω πανδημίας. Τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι εάν η A1c του παιδιού είναι υψηλή, θα ήταν καλύτερα να το κρατήσουν στο σπίτι, αλλά αν είναι κάτω από 7%, τότε ο κίνδυνος είναι παρόμοιος με τα άλλα παιδιά χωρίς διαβήτη», πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΑΠΕ