4 Μαρ 2021

Σεισμός στην Ελασσόνα: Στη «μάχη» και οι ένοπλες δυνάμεις – Πώς συνδράμουν


Αναλυτικά οι δράσεις που ανακοινώθηκαν

Μετά τις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από τον ισχυρό σεισμό στην που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (4/3) στην Ελασσόνα στη «μάχη» έχουν ριχτεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις για να συνδράμουν τον κρατικό μηχανισμό.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ανακοίνωσε τις ακόλουθες δράσεις:

  • Πραγματοποίηση πτήσεων από ελικόπτερα, προκειμένου να γίνει πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος.
  • Με μέριμνα της 1ης στρατιάς, κλιμάκιο διοικητικής μέριμνας ανέλαβε την τοποθέτηση σκηνών και παροχή τροφίμων στις πληγείσες περιοχές.
  • Μηχανοκίνητα μέσα και κινητά μαγειρεία προωθήθηκαν στην περιοχή, ενώ μηχανήματα του Μηχανικού στην ευρύτερη περιοχή έχουν τεθεί σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης.
  • Σε ετοιμότητα τέθηκαν αεροπορικά μέσα και προσωπικό των ειδικών ομάδων αντιμετώπισης καταστροφών της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.
  • Σε ετοιμότητα μίας ώρας έχουν τεθεί οι ομάδες «Δευκαλίων» του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (διασώστες, εκπαιδευμένα σκυλιά κ.α.).
  • Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών για συνδρομή εάν απαιτηθεί στο έργο της εκτίμησης της καταλληλότητας κτιρίων.

Κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ στις πληγείσες περιοχές

O γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, μαζί με τον αρμόδιο βουλευτή για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Γιώργο Καμίνη, την Βουλευτή Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη και τοπικά στελέχη, επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν τα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι, καθώς και το συντονιστικό που έχει στηθεί στο στρατόπεδο Τυρνάβου. Δήλωσαν την συμπαράσταση του Κινήματος Αλλαγής στους πληγέντες, αλλά και την δέσμευση ότι θα λάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για τα άμεσα μέτρα στήριξης τους.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η πίεση που δέχεται εν μέσω πανδημίας η τοπική κοινωνία της Ελασσόνας, της Λάρισας, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, μετά τις πλημμύρες και τώρα τους σεισμούς.

«Το πρώτο που προέχει είναι η στήριξη των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Άμεση στήριξη τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών, όσο και για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Χωρίς τα λάθη και τις καθυστερήσεις που χαρακτηρίζουν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, δίπλα στους πληγέντες, και θα συνεχίσει, πιέζοντας στη Βουλή, για να γίνουν όλα τα αναγκαία μέτρα πράξη».

Επίσης, συνεχάρη τον διευθυντή και τους δασκάλους του δημοτικού σχολείου Δαμασίου, που με την ψυχραιμία τους κατόρθωσαν να οδηγήσουν με ασφάλεια τους 63 μαθητές εκτός του ετοιμόρροπου κτιρίου. «Αν δεν υπήρχαν αυτοί, σήμερα, πιθανώς, η συζήτηση θα ήταν τραγικά διαφορετική», υπογράμμισε.

Πηγή: newsbeast.gr