21 Ιαν 2021

Φλώρινα: Φοβούνται ότι θα ανοίξει η γη και θα τους καταπιεί – Αυτό είναι το χωριό που κινδυνεύει να σβήσει από τον χάρτη (video)


Το χωριό αντιμετωπίζει προβλήματα με τη σταθερότητα του εδάφους, καθώς τόσο από εργασίες της ΔΕΗ όσο και από τα λιγνιτωρυχεία έχει προκύψει καθίζηση. Μάλιστα, ο καθηγητής Γεωλογίας και σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας, από τις 07/11/17 ζητάει από την Πολιτική Προστασία να εκκενωθεί το χωριό. Προχθές έπεσε αποθήκη στο χωριό, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Στο Mega, μίλησαν οι κ.κ. Σοφοκλής Μάνος, κάτοικος του χωριού, Ηρακλής Παυλίδης, ιδιοκτήτης της αποθήκης που κατέρρευσε, και η κ. Αριάδνη Νούκα, δικηγόρος που έχει αναλάβει τις υποθέσεις μέρους των κατοίκων του χωριού.

«Ίσως αν θρηνήσουμε θύματα κάποιοι να ευαισθητοποιηθούν και να δώσουν λύση. Στο χωριό είναι 200-250 κάτοικοι. Καθ’ όλο το μήκος της τοπικής κοινότητας υπάρχουν ρωγμές, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που σας στείλαμε και δείχνετε. Υπάρχει μια κόκκινη ζώνη, ένα ρήγμα στο κέντρο του χωριού και θα έπρεπε να έχει εκκενωθεί από το 2017», είπε ο κ. Μάνος.

«Η αποθήκη ήταν δική μου, ευτυχώς δεν ήταν κανείς μέσα. Τη χρησιμοποιώ σαν αποθηκευτικό χώρο και μπαίνω συχνά, αλλά δεν ήμουν μέσα εκείνη τη στιγμή», εξήγησε από τη μεριά του ο κ. Παυλίδης, στεκόμενος στα ερείπια της αποθήκης του.

«Η διαδικασία είναι να μετεγκατασταθεί ο οικισμός. Στην προκειμένη φάση, δεν γνωρίζω γιατί δεν έχουν προχωρήσει. Είναι ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας να γίνει η μετακίνηση», εξήγησε ο κ. Μάνος.

«Έχουν κινηθεί ήδη νομικά, αλλά πέρα από το κομμάτι των αποζημιώσεων οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους καθημερινά. Υπάρχουν αλλεπάλληλες μελέτες. Όλοι διαπιστώνουν το πρόβλημα αλλά δεν έχει γίνει καμία πράξη», είπε από την πλευρά της η κ. Νούκα.

«Υπάρχει μια κόκκινη ζώνη, στην οποία έπρεπε να είχαν γίνει ενέργειες. Ακόμη και οι μελέτες που βγήκαν αναφέρουν ότι θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί μηχανήματα για να επιβλέπουν την καθίζηση του εδάφους, ώστε να προειδοποιηθεί ο κόσμος αν υπάρξει πρόβλημα. Κανονικά η πολιτεία πρέπει να τα βάλει αυτά τα μηχανήματα. Είναι υπεύθυνη η Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εγώ είμαι η δικηγόρος μιας ομάδας κατοίκων», πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: newsit.gr