3 Ιαν 2021

Lockdown: Το παρασκήνιο της απόφασης για αυστηρότερα μέτρα – Νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ


Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής (03.01.2021) έως τις 11 Ιανουαρίου. Ποιες περιοχές μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” της Αστυνομίας. 262 κρούσματα το Σάββατο (02.01.2021), 40 νεκροί και 431 διασωληνωμένοι.

Η αυστηροποίηση των μέτρων κατά του κορονοϊού για την εβδομάδα 3 – 10 Ιανουαρίου 2021, ήταν προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και μάλιστα είχε “κλειδώσει” εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα. 

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή την απόφαση για προληπτικούς λόγους, και προκειμένου να… ισορροπήσει τη χαλάρωση των γιορτών, ώστε να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα. Τα κρούσματα, πάντως, του Σαββάτου (02.01.2021) ήταν 262, οι νεκροί 40 και οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας τους 431. 

Η απόφαση του Πρωθυπουργού βασίζεται στον πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης, που είναι το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μαζί με τα σχολεία, στις 11 Ιανουαρίου θα επανέλθει η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών. Αναφορικά με τις εκκλησίες, η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς. Οι εκκλησίες, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Τα αυστηρότερα μέτρα οδηγούν σε νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας, που θα βασίζεται σε στοχευμένους ελέγχους στις “κόκκινες” περιοχές. Επιπλέον, θα είναι έντονη η αστυνομική παρουσία σε πλατείες και δημόσιους χώρους για να μην ξαναδούμε εικόνες ανάλογες με αυτές στην πλατεία Συντάγματος τις ημέρες των γιορτών και θα είναι λεπτομερείς οι έλεγχοι στους δρόμους, καθώς -εκτός από το sms- θα εξετάζεται λεπτομερώς και η αιτία της μετακίνησης.  

Αναλυτικά, οι περιοχές που μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” της Αστυνομίας είναι οι εξής: Ασπρόπυργος, Περιστέρι, Μενίδι, Ίλιον και Κερατσίνι.

Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν 3 – 11 Ιανουαρίου

Υπενθυμίζουμε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας και θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί της 3ης Ιανουαρίου έως τις 6 το πρωί της 11ης Ιανουαρίου είναι τα εξής: 

-Σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

-Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

-Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Πηγή: newsit.gr