7 Ιαν 2021

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις εικόνες στις εκκλησίες – «Απειλούν» το άνοιγμα το σχολείων


Πριν από δύο 24ωρα, το επιχείρημα της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία ήταν ότι τα περιοριστικά μέτρα υπαγορεύονται από την ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική κατάσταση και να μπορέσουν έτσι ν’ ανοίξουν τα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι χθεσινές εικόνες, όμως, μέσα και έξω από ναούς για τον εορτασμό των Θεοφανείων βάζουν – θεωρητικά, τουλάχιστον – σε κίνδυνο το συνολικό σχεδιασμό.

Ούτως ή άλλως, οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες προκειμένου ν’ αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θ’ αποτυπώσουν τη χαλαρότητα και την κινητικότητα των γιορτινών ημερών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Το λόγο ασφαλώς έχουν οι ειδικοί, οι οποίοι θα είναι αυτοί που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση τι μέλλει γενέσθαι με την άρση των περιορισμών, καθώς τυπικά την Κυριακή λήγει το σκληρό οριζόντιο lockdown που είχε επιβληθεί πριν από μία εβδομάδα.

click4more: Reuters για τα Θεοφάνεια: Κράτος εν κράτει η Εκκλησία στην Ελλάδα

 Εκτός από τα σχολεία, ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης κάνει λόγο, και για επαναλειτουργία του εμπορίου με τη μέθοδο του click away από την ερχόμενη Δευτέρα – εφόσον, βέβαια, οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως.

Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων διατηρήθηκε σε τριψήφιο νούμερο (816) και για πρώτη φορά ο αριθμός των διασωληνωμένων έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 400 – έστω και οριακά, δηλαδή στους 399. Μολαταύτα, εξακολουθεί ν’ αξιολογείται ως υψηλός, καθώς το καλό σενάριο ήταν στις ημέρες των εορτών να πέσει κάτω και από το όριο των 300, όπως λένε οι ειδικοί. Αυτό σημαίνει πως η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή κι έτσι κρίνεται απαγορευτικό ένα πιθανό τρίτο κύμα που θα μπορούσε ν’ ανακύψει από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ή ακόμη και από τη διασπορά του ιού μετά τις γιορτές.

Προβληματισμός και αντιδράσεις για τις εικόνες στις εκκλησίες

Πολλώ δε μάλλον, μετά τις χθεσινές εικόνες μέσα και έξω από ιερούς και μητροπολιτικούς ναούς, οι οποίες προκάλεσαν εύλογες αντιδράσεις, αλλά και την ανησυχία των ειδικών.

Η Εκκλησία πάντως θεωρεί ότι δεν υπήρξαν ακρότητες, ενώ η θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από την ανακοίνωση-απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη στον Αλέξη Τσίπρα, παραμένει πως δεν θα μπορούσαν να σταλούν ΜΑΤ στους ναούς.

Την ίδια στιγμή, θετικό νέο συνιστά η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Moderna, η οποία σημαίνει πως σύντομα θα ξεκινήσει η διανομή του κι έτσι θ’ αυξηθούν οι διαθέσιμες δόσεις του εμβολίου και στην Ελλάδα, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, 136.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna θα φτάσουν στην Ελλάδα έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ έως τα τέλη Ιανουαρίου θα βρίσκονται στην Ελλάδα 429.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Υπενθυμίζεται πως στόχος είναι ο εμβολιασμός 220.000 ατόμων έως τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς έως χθες το βράδυ είχαν εμβολιαστεί συνολικά 20.466 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: newsit.gr