13 Δεκ 2020

Υπόθεση κατασκοπείας σε Ρόδο – Καστελόριζο: Ο ρόλος του μάγειρα, τι βρέθηκε σπίτι του

Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση κατασκοπείας σε Ρόδο και Καστελόριζο.
Ομολόγησε ο ένας από τους δυο Έλληνες που έχουν συλληφθεί. Γρίφος τέσσερα κλειδωμένα USB, τι ζητούσε ο γραμματέας του προξενείου από τον 56χρονο μάγειρα. Τους παρακολουθούσαν από το καλοκαίρι, όταν πήγε στο Καστελόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δυο Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης κατηγορούνται για κατασκοπεία και η σύλληψή τους ήρθε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της ΕΥΠ σε συνεργασία με την Ασφάλεια στη Ρόδο. Η υπόθεση έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές αρχές, που διερευνούν το αν ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου είχε στρατολογήσει κι άλλους αλλά και τι έκανε με το φωτογραφικό υλικό που του έδινε ο μάγειρας σε πλοίο που εκτελούσε τη γραμμή Ρόδος – Καστελόριζο.

Ο τελευταίος έχει ήδη ομολογήσει πως έβγαζε φωτογραφίες ελληνικών πολεμικών πλοίων, που το περασμένο καλοκαίρι είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή λόγω της έντασης με την Τουρκία, αλλά και στρατοπέδων και τις έδινε στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.

Οι δυο Έλληνες φαίνεται να ήταν υπό παρακολούθηση αρκετό καιρό. Ο γραμματέας του προξενείου είχε στρατολογήσει τον μάγειρα του πλοίου και εκείνος του έστελνε τις φωτογραφίες των πλοίων αλλά και στρατοπέδων στο νησί.

Τα νέα στοιχεία για την υπόθεση κατασκοπείας

Μετά τη σύλληψή τους, που έγινε γνωστή το βράδυ του Σαββάτου (12.12.2020) και τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως.

Στο σπίτι του μάγειρα έχουν βρεθεί δυο laptop και τέσσερα USB με κλειδωμένα αρχεία τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και ερευνώνται.

Επίσης, ερευνώνται και οι επικοινωνίες, τηλεφωνικές και διαδικτυακές, που είχε ο γραμματέας του προξενείου, προκειμένου να αποκαλυφθεί με ποιους ερχόταν σε επαφή.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες από τα όσα έχει ομολογήσει ο 56χρονος μάγειρας, φωτογράφιζε στρατόπεδα και σημείωνε τις ώρες αλλαγής της φρουράς καθώς επίσης φωτογράφιζε και οχυρωματικά έργα στο νησί. Τις φωτογραφίες αυτές έστελνε στον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο 35χρονος ζητούσε από τον 56χρονο να τον ενημερώνει για τους αριθμούς των πλοίων που περνούσαν από την περιοχή.

Η επίσκεψη Σακελλαροπούλου και η παρακολούθηση

Οι δυο Έλληνες με καταγωγή από την Κομοτηνή ήταν υπό παρακολούθηση εδώ και μήνες και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι. Ήταν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τον περασμένο Αύγουστο που η ΕΥΠ άρχισε να ασχολείται συστηματικά μαζί τους, λίγο πριν από την επίσκεψη στο Καστελόριζο της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Οι πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι κατά την επίσκεψη της Προέδρου, το πλοίο στο οποίο δούλευε ο μάγειρας είχε διανυκτερεύσει στο νησί και εκείνος φέρεται να φωτογράφισε τα πάντα! 

Το παρελθόν

Ο υπάλληλος του προξενείου είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές ασφάλειας της χώρας και είχε φθάσει στη Βουλή η δραστηριότητα του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Ρόδου. Μέσα από τη σελίδα του στο facebook προωθούσε τα σύμβολα του τουρκικού εθνικισμού.

Γι’ αυτό είχε καταθέσει, τότε, ερώτηση στη Βουλή ο Νίκος Νικολόπουλος, με τον (τότε) υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να απαντά ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πράττουν τα δέοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες τις ΕΡΤ Ρόδου ο εν λόγω υπάλληλος ζει στο νησί αρκετά χρόνια.

πηγή : Newsit