19 Νοε 2020

Με ειδικά τρένα η μεταφορά ασθενών με Covid-19 από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα

 Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες διαμόρφωσης των τεσσάρων βαγονιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που από χθες «περιμένουν» στον επιβατικό σταθμό Θεσσαλονίκης για να μεταφέρουν ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, ήδη έχει διαμορφωθεί μερικώς το ένα από τα τέσσερα βαγόνια τύπου «πούλμαν», ενώ υπάρχει ετοιμότητα για να προχωρήσουν οι εργασίες ώστε να μπορούν να μεταφερθούν με φορεία-κάψουλες οι ασθενείς που θα διακομιστούν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Ο συρμός που βρίσκεται στο Ν. Σ. Σταθμό της Θεσσαλονίκης, σε σημείο που θα μπορεί να γίνει ευκολότερα και με ασφάλεια η μεταφορά των ασθενών, αποτελείται από τέσσερα βαγόνια τύπου πούλμαν, ένα βαγόνι-κυλικείο και ένα βαγόνι-κουπέ.

Οι ασθενείς θα τοποθετηθούν στα βαγόνια-πούλμαν, αφού αφαιρεθούν τα καθίσματα επιβατών. Τα βαγόνια αυτά είναι χωρητικότητας 80 επιβατών το καθένα, αλλά φυσικά, με τις αναγκαίες διαμορφώσεις που θα γίνουν, θα μπορέσουν να τοποθετηθούν 30-40 φορεία με ασθενείς. Στο βαγόνι-κουπέ πιθανότατα θα ανεβούν οι υγειονομικοί που θα τους συνοδεύουν.

Σχετικά με τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από υγειονομικούς, για το εάν και κατά πόσο είναι κατάλληλος αυτός ο τρόπος μεταφοράς ασθενών με Covid-19, αντί της αεροδιακομιδής, τονίστηκε ότι, από τη στιγμή που οι ασθενείς θα βρίσκονται στις ειδικές αυτές κάψουλες, μάλλον δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Όπως και αν έχει, ο Σιδηρόδρομος είναι σε ετοιμότητα για να συμβάλει στη διαχείριση της πολύ δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα συνολικά, αλλά οι αποφάσεις για τη διακομιδή ασθενών με το τρένο θα ληφθούν από τις αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές.

Πηγή: zougla.gr