31 Οκτ 2020

Σάμος και Σμύρνη μετρούν τις πληγές τους μετά τον ισχυρό σεισμό


Τραγωδία με δύο νεκρά παιδιά που τα καταπλάκωσε τοίχος - Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία

Σημαντικά χτυπήματα δέχτηκαν Σάμος και Σμύρνη, μετά τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε Ελλάδα και Τουρκία.

Στη χώρα μας, τραγικό τέλος βρήκαν δύο ανήλικα παιδιά, τα οποία καταπλακώθηκαν από τοίχο την ώρα που επέστρεφαν από το σχολείο, ενώ επτά άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές. Από τους τραυματίες όλοι είναι εκτός κινδύνου, ενώ κάποιοι θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα καθώς χρειάζονται ιατρική περίθαλψη την οποία δεν μπορεί να τους προσφέρει το νοσοκομείο του νησιού.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένα C-130 θα μεταφέρει στην Αθήνα ένα 14χρονο παιδί με σοβαρά κατάγματα για να νοσηλευτεί στο Αγλαΐα Κυριακού, όπως και μία 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνας.

Δραματική η κατάσταση στην Τουρκία

Το δικό της δράμα ζει η Σμύρνη, καθώς έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον 20 νεκροί και περισσότεροι από 700 τραυματίες.

Τουλάχιστον 170 μετασεισμοί, εκ των οποίων 21 άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τον σεισμό, ανέφερε η AFAD.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε 17 κτίρια που κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές στη Σμύρνη, επισήμανε η τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, οι αρχές στήνουν σκηνές συνολικής χωρητικότητας 2.000 ανθρώπων στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες ζημιές.

Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, η σεισμική δόνηση διήρκησε τουλάχιστον 25-30 δευτερόλεπτα.

Σοκαριστικά βίντεο από τσουνάμι και καταρρεύσεις κτιρίων

Σοκ προκάλεσαν βίντεο από τον σεισμό που συγκλόνισε και την Τουρκία.

Ενδεικτικά της δύναμης της σεισμικής δόνησης είναι τα βίντεο λίγα δευτερόλεπτα πριν το τσουνάμι πλημμυρίσει τη Σμύρνη αλλά και λίγο μετά που η θάλασσα πια έχει βγει στη στεριά.

Παρότι το φαινόμενο φάνηκε μικρό, ήταν αρκετά ισχυρό ώστε να παρασύρει ιστιοπλοϊκά που ήταν δεμένα σε μαρίνα της Σμύρνης.

Παράλληλα, η ισχυρή δόνηση οδήγησε στην κατάρρευση κτιρίων, με ένα εξ αυτών να δείχνει ένα κτίριο να διαλύεται και να σηκώνεται ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης.