27 Οκτ 2016

Αντισυνταγματικός ο νόμος για τα κανάλια, στον αέρα όλος ο διαγωνισμός !

Μαξίμου: Πληρώστε για να πάρετε προσωρινή άδεια και να εκπέμπετε- Γεροβασίλη: Το δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, έβγαλε αντισυνταγματικό το νόμο - ΝΔ: Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε.


ντισυνταγματικός κρίθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από την ολομέλεια του ΣτΕ ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ψήφοι ήταν 14-11 κάτι που σημαίνει πως επικράτησε η «σκληρή γραμμή» ανάμεσα στους Δικαστές και πλέον ο διαγωνισμός βρίσκεται στον αέρα. Μετά από διάσκεψη 6 ωρών οι 14 δικαστές ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες με 11 συμβούλους να σημειώνουν μειοψηφία ψηφίζοντας υπέρ της συνταγματικότητας.
Δικαστικές πηγές ανέφεραν πως ο Νόμος 4339/2015 προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ. Το σκεπτικό της απόφασης δεν έχει γίνει γνωστό όπως και πιθανώς ο ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει το ΕΣΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες,  η διάσκεψη κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και ολοκληρώθηκε δίνοντας ξεκάθαρη λύση παρά το γεγονός ότι υπήρχε πρόταση   να επιλεγεί μια ενδιάμεση λύση σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να δοθεί συγκεκριμένο  χρονικό περιθώριο ώστε να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις.
Έτσι, οι ανώτατοι δικαστικοί ακύρωσαν τον νόμο χωρίς να χορηγήσουν κάποια προθεσμία στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που θα συγκροτηθεί στο μέλλον να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις με βάση το σύνταγμα. Και αυτό γιατί υπήρξε απόλυτη ως την αντισυνταγματικότητα του νόμου και οι συνέπειές της άμεσες και καθοριστικές, όχι μόνον στο πολιτικό πεδίο.
Ενδεικτικό είναι πως απαιτήθηκε μόνο  μια  ψηφοφορία στην οποία  τέθηκε μόνο το θέμα  της παράκαμψης του ΕΣΡ και δεν μπήκε στην κρίση των δικαστών καμία άλλη νομική πτυχή της υπόθεσης.
Όπως είναι φυσικό, πλέον, δεν υπάρχει το τελεσίγραφό των 90 ημερών (είχε απομείνει περίπου ένας μήνας) και έτσι Star, Alpha και Mega συνεχίζουν να εκπέμπουν κανονικά.
Η κυβέρνηση και κυρίως ο Νίκος Παππάς είχαν ανεβάσει ψηλά στην ατζέντα τους τη δημιουργία ενός νέου τηλεοπτικού τοπίου το οποίο και πάλι μπαίνει σε νέες περιπέτειες.
Την ίδια ώρα, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει πλέον με τους νέους καναλάρχες (Σαββιδης και Μαρινακής) αλλά και τι θα γίνει με τους παλαιούς Αλαφούζος Κυριακού έχουν δώσει τα λεφτά. Υπενθυμίζεται πάντως πως σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ν. Παππάς είχε τονίσει πως το δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα στους υπερθεματιστές.
Το ζήτημα αυτό επισήμανε και η υφυπουργός Υποδομών, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία έκανε λόγο για «σοβαρές οικονομικές συνέπειες» καθώς θα πρέπει να επιστραφεί η πρώτη δόση που ήδη κατέβαλαν οι νέοι καναλάρχες. Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ η κα Χρυσοβελώνη χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Δικαστές, δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να συζητήσουν το θέμα για τον αριθμό των αδειών κάτι που σημαίνει πως ο αριθμός «4» είναι πλέον και αυτός στον «αέρα» και πλέον η όλη κουβέντα γίνεται από μηδενική βάση.
«Καθαρές λύσεις χωρίς αστερίσκους όλα ξεκινούν από το μηδέν» έλεγε αρμόδια πηγή  καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, με την απόφαση ακυρώνονται όλες οι διοικητικές πράξεις εφαρμογής του νόμου Παππά. Έτσι, αρμόδιο για να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
«Δεν μπορώ να κάνω απολύτως καμία δήλωση η διάσκεψη είναι μυστική» δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Σακελάριου βγαίνοντας από το κτίριο του ΣτΕ.

Μαξίμου: Πληρώστε για να πάρετε προσωρινή άδεια και να εκπέμπετε

«Πληρώστε για να πάρετε προσωρινή άδεια και να εκπέμπετε» ήταν η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης προς τους καναλαρχες μετά την απόφαση του ΣτΕ.
«Μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ, όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας. Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα» ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Γεροβασίλη: Το δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, έβγαλε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά

Η απόφαση είναι δεσμευτική αλλά κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.
«Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, προαναγγέλλοντα ς την κατάθεση νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας από την πλευρά της κυβέρνησης, τη Δευτέρα.
Εκτοξεύοντας «βολές» στο ΣτΕ, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI, το "μαύρο" στην ΕΡΤ» και πρόσθεσε: «η ασυδοσία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα».
«Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες. Η επιστροφή των χρημάτων στερεί από τον προϋπολογισμό πόρους 255 εκατ. ευρώ, που η κοινωνία έχει ανάγκη», είπε εν συνεχεία, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ οδηγεί στο προηγούμενο «αντισυνταγματι κό» καθεστώς.
«Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.
Ολόκληρη η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη έχει ως εξής:
«Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.
Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:
έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,
έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,
έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.
Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.
Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:
- Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:
στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη
και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.
Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.
Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί.
Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.
Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.
Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή.
Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Παππάς: Κάποιοι προσπαθούν να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και θα νομοθετήσει άμεσα νέα ρύθμιση-γέφυρα για το τηλεοπτικό τοπίο, που θα καλύπτει το διάστημα μέχρι να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες».
Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για απόφαση δεσμευτική για την κυβέρνηση, αλλά που προκαλεί αίσθημα αδικίας σε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού και αναστέλλει την εφαρμογή μίας διοικητικής πράξης που έβαζε τέρμα στην ανομία και μετέφερε πόρους από τους πλουσιότερους στους λιγότερο προνομιούχους, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το «τζάμπα» δεν θα συνεχιστεί και τα κανάλια δεν θα λειτουργούν χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις.
Όταν ρωτήθηκε αν σκέφτεται να παραιτηθεί, έκανε λόγο για προσπάθεια κάποιων να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων, και επανέλαβε πως «τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν οι δικαστικές αποφάσεις, αλλά ο λαός με την ψήφο του και η δεδηλωμένη στη Βουλή».
Διεμήνυσε ακόμα ότι όσοι νομίζουν πως η απόφαση θα βάλει φρένο στη βούληση της κυβέρνησης να κάνει αυτούς που δεν πλήρωναν να πληρώσουν και να ανοίξει την τηλεοπτική αγορά σε όσους θέλουν να μπουν σε αυτήν, θα διαψευσθούν, ξεκαθαρίζοντας πως «η προσπάθεια να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο μπορεί να καθυστερήσει, αλλά αυτό θα γίνει, και μάλιστα με πολύ αυστηρούς όρους».
Σημείωσε ακόμα πως ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε έδωσε μία de facto αποτίμηση του ποσού που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι επίδοξοι καναλάρχες για να αποκτήσουν τηλεοπτική άδεια και συνεπώς το τίμημα που θα προκύψει από τον νέο διαγωνισμό θα πρέπει να φέρει ανάλογα έσοδα.
Τέλος, σχολίασε πως ο ίδιος δεν έχει υπογράψει την παράταση της νόμιμης λειτουργίας των καναλιών που υπέγραφαν οι προκάτοχοί του, και επομένως αυτή τη στιγμή κανένα από τα ιδιωτικά κανάλια δεν έχει ούτε άδεια, ούτε καθεστώς νόμιμης λειτουργίας, κάτι που όπως είπε το έχει αναγνωρίσει και το ίδιο το ΣτΕ.

ΝΔ: Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε, ο «νόμος Παππά» ανήκει πια στο παρελθόν

«Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε. Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε, ο «νόμος Παππά» ανήκει πια στο παρελθόν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Παππά.
«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της Χώρας.  Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν.
Η προσπάθεια  θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε» αναφέρει η ΝΔ και προσθέτει πως από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.
«Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε. Οι προκλητικές αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρέμβασεις στη δικαιοσύνη, δεν πέρασαν. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η Χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «H αποχώρηση του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

Γεννηματά: Νίκησε το κράτος δικαίου, απέναντι στον αυταρχισμό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως «απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ», ενώ ταυτόχρονα ζήτησε την παραίτηση του Νίκου Παππά.
«Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου, απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο «μαύρο» στην ενημέρωση», είπε και τόνισε ότι: «Όσον μας αφορά θα συμβάλλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ, με όλες του τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρμοδιότητες, ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Με διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού. Η κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη. Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα».
Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι «επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης, ο υπουργός κ. Παππάς».

Την παραίτηση του Ν. Παππά ζητά ο Λοβέρδος

Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππα ζήτησε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών.
Δηλώνοντας ότι τώρα χρειάζεται συναίνεση τόνισε ότι «Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε την Βουλή επί ένα ολόκληρο χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ.
«Τώρα ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Δεν συνεχίζω, όμως, άλλο με τον κ. Παππά. Ο λαός λέει πως τους ξαρμάτωτους δεν τους χτυπάμε. Και ο ίδιος είναι θεσμικά και πολιτικά μια τέτοια περίπτωση», κατέληξε.

Ποτάμι: Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν

Όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, το Ποτάμι ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί.
«Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί», αναφέρει ανακοίνωση του Ποταμιού. Στην ανακοίνωση, προστίθεται ότι το Ποτάμι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. «Ο κ. Παππάς, με την άδεια του κ. Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZA TV», σημείωσε το Ποτάμι.
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το λάθος της και να δεχθεί την πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι στον πρόεδρο της Βουλής: «Περισσότερα κανάλια - περισσότεροι εργαζόμενοι - περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία - περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη συνταγματική νομιμότητα», κατέληξε το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του.

Ένωση Κεντρώων: Μοιραίο λάθος του Νίκου Παππά

Μοιραίο λάθος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, τόνισε σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων.
Η απόφαση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εκτιμάτο ως αναμενόμενη γιατί οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Newsbeast.gr