22 Οκτ 2016

Ένα ελληνικό μνημείο ανάμεσα στα σημαντικότερα του κόσμου !

Κατέλαβε την 17η θέση στη λίστα του

 Το TripAdvisor ανακοίνωσε τα 25 κορυφαία μνημεία του κόσμου, όπως αυτά αναδείχθηκαν μετά από ψηφοφορία του κοινού του. Την τρίτη θέση, μάλιστα, κέρδισε και ένα ελληνικό μνημείο, από τα πιο σπουδαία και σημαντικά της χώρας.


machu_picchu_edited
Η θέα του επιβλητικού Machu Picchu κόβει την ανάσα

Οι χρήστες, λοιπόν, το τουριστικού ιστότοπου ανέδειξαν το Machu Picchu στο Περού στην πρώτη θέση. Η αρχαία πόλη αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ίνκας, δημιουργήθηκε το 1460 και λειτουργούσε ως αστρονομικό παρατηρητήριο, ενώ ανακαλύφθηκε από τον αμερικανό αρχαιολόγο και ιστορικό Χίραμ Μπίνγκαμ το 1911.
Δεύτερο συναντάται το εντυπωσιακό και μεγαλοπρεπές Sheikh Zayed Mosque στο Άμπου Ντάμπι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζαμί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το όγδοο σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδρύθηκε από τον πρώτο πρόεδρο της χώρας Ζάιντ και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 40.000 προσκυνητές!

AngkorWat_2_edited
Ο ναός Angkor Wat, ο μεγαλύτερος ναός σε όλο τον κόσμο

Στην τρίτη θέση κατάφερε να «σκαρφαλώσει» ο ναός Angkor Wat στην Καμπότζη, ο οποίος αποτέλεσε ιερό τόπο τόσο του Ινδουισμού, όσο και του Βουδισμού. Πρόκειται για σημείο αναφοράς της χώρας, καθώς συναντάται και στη σημαία της Καμπότζης, ενώ είναι ο μεγαλύτερος ναός που έχει δημιουργηθεί ποτέ σε ολόκληρο τον κόσμο, ανεξαρτήτου θρησκείας.

PeterBasilica_edited
Βραδινή άποψη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό συναντάται στην τέταρτη θέση, η οποία είναι χτισμένη πάνω από το σημείο που τάφηκε ο Απόστολος Πέτρος. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α' ο Μέγας έδωσε την εντολή για την ανέγερση της πρώτης βασιλικής στο σημείο το 324 μ.Χ., ενώ ο Πάπας Ιούλιος Β' σχεδόν 1200 χρόνια μετά εισηγήθηκε για την επέκτασή της και την ανέγερση μιας μεγαλοπρεπούς βασιλικής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1614 επί Πάπα Παύλου Ε'.

tajmahal_edited
Το εντυπωσιακό Ταζ Μαχάλ, ένα μνημείο πραγματικής αγάπης

Η πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται με το Ταζ Μαχάλ στην πόλη Άγκρα στο βόρειο τμήμα της Ινδίας. Το μεγαλοπρεπές μνημείο αγάπης και ανιδιοτελούς προσφοράς θυμίζει σε όλους όσους το επισκέπτονται τη ρομαντική ιστορία αγάπης στην οποία οφείλει τη δημιουργία του. Το πάλλευκο παλάτι ανοικοδομήθηκε τον 17ο αι. από τον μογγόλο αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α', στη μνήμη της συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ, στην οποία οφείλει και το όνομά του.

Στη 17η θέση, λοιπόν, οι χρήστες του TripAdvisor ανέδειξαν ένα από τα κορυφαία μνημεία της χώρας μας. Ο λόγος για τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, που αποτελεί αναμφίβολα το πιο σημαντικό και εντυπωσιακό αξιοθέατο της Ελλάδας. Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, στέκει υπερήφανο στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, διατηρώντας ζωντανή την αίγλη του παρελθόντος. 
Το μεγαλοπρεπέστερο ιερό της αρχαίας πόλης στην κορυφή του λόφου, ήταν αφιερωμένο (κυρίως) στην προστάτιδα θεά Αθηνά κι έως τις μέρες μας είναι απρόσιτος από όλες τις πλευρές, πλην της δυτικής όπου και δεσπόζουν τα εντυπωσιακά Προπύλαια. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, ο λόφος κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τη Νεολιθική Εποχή. Αργότερα, τον 6ο αιώνα π.Χ. άρχισαν να χτίζονται στο χώρο τα πρώτα ιερά, τα οποία κατέστρεψαν αργότερα οι Πέρσες εισβολείς.
Η ακμή ήρθε εντέλει τον 5ο αιώνα π.Χ., γνωστό και ως Χρυσό Αιώνα του Περικλή, όταν ολοκληρώθηκαν ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια και ο ναός της Αθηνάς ή Απτέρου Νίκης. Το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία της Ακρόπολης ήρθε κατά την Τουρκοκρατία, όταν υπέστη καταστροφικές ζημιές. Μάλιστα, λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821, ο Άγγλος λόρδος Έλγιν έβαλε να ξηλώσουν τη ζωφόρο του Παρθενώνα, μετόπες, αετώματα, μία Καρυάτιδα και έναν κίονα του Ερεχθείου και να τα μεταφέρουν στην Αγγλία. 
Σήμερα, μπορεί τα προαναφερθέντα να βρίσκονται ακόμη στο Βρετανικό Μουσείο, ωστόσο ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης φιλοξενεί τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας, αποτελώντας το σπουδαιότερο αξιοθέατο και παράλληλα σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας. Την ώρα που οι αναστηλωτικές εργασίες συνεχίζονται, προκειμένου να διατηρηθούν «ζωντανοί» οι θησαυροί που φιλοξενούνται στο χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το ναό της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, κάποιους άλλους ναούς και φυσικά την υπέροχη θέα στη σύγχρονη πόλη από την κορυφή του λόφου.   
Δείτε την πρώτη πεντάδα της λίστας όπως διαμορφώθηκε από τους χρήστες του TripAdvisor   

 1. Machu Picchu, Περού  
2. Sheikh Zayed Mosque, Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 
3. Angkor Wat, Άνγκορ, Καμπότζη 
4. Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Ρώμη, Ιταλία  
5. Ταζ Μαχάλ, Άγκρα, Ινδία

Πηγή: www.greekguide.com