16 Νοε 2016

Εκλέρ με σοκολάτα

http://www.olaedonews.com/2016/11/blog-post_16.html

😋 Τα αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο πριν τα σερβίρετε

Υλικά για 20 περίπου

Για τη ζύμη σου:
100 γρ. (6½ κοφτές κουταλιές) βούτυρο και επιπλέον για το άλειμμα,
1 φλ. αλεύρι,
1 φλ. νερό,
1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη,
4 αβγά.
Για τη γέμιση:
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη,
1 φλ. (250 ml) κρέμα γάλακτος,
2 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι ή μπράντι.
Για το γλάσο:
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη     σε κομματάκια,
1 κουταλιά νερό,
1 κουταλάκι βούτυρο.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Βουτυρώνετε δύο ταψιά του φούρνου, απλώνετε πάνω λαδόκολλα και τη βουτυρώνετε επίσης. Κόβετε το βούτυρο σε κομματάκια και το βάζετε μαζί με τη ζάχαρη και το νερό σ’ ένα κατσαρολάκι. Όταν αρχίσει να κοχλάζει προσθέτετε όλο μαζί το αλεύρι. Το ανακατεύετε με δύναμη με ξύλινο κουτάλι μέχρι που το μίγμα να μαζευτεί σε μια μπάλα και να ξεκολλήσει από τα πλευρά του κατσαρολιού.
Το αδειάζετε σε ένα μπολ και αφήνετε να κρυώσει μέχρι που να μπορείτε να το αγγίζετε άνετα, χωρίς να καίγεστε. Ύστερα, προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά, ανακατεύοντας δυνατά με ξύλινο κουτάλι και περιμένοντας να απορροφηθεί το ένα πριν βάλετε άλλο. Συνεχίζετε μέχρι να χτυπηθούν όλα τα αβγά και να γίνει μια ζύμη λεία και γυαλιστερή.
Αδειάζετε τη ζύμη σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με πλατιά μύτη και βγάζετε 20 περίπου κομμάτια, σαν μικρά λουκανικάκια, μήκους 8-10 περίπου εκατοστών πάνω στα προετοιμασμένα ταψιά (αφήνετε αρκετή απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν). Ψήνετε τα εκλέρ για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα ανοίγετε στη μέση σαν μικρά σάντουιτς.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάζετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες φουσκάλες βρασμού στον περίγυρό της και περιχύνετε τη σοκολάτα. Αφήνετε το μίγμα να μείνει για 4-5 λεπτά και ύστερα το χτυπάτε με το σύρμα, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να γίνει λεία και γυαλιστερή. Χτυπάτε μέσα το μπράντι ή το λικέρ. Την αφήνετε να κρυώσει και να πήξει αρκετά για να τη χρησιμοποιήσετε. Βάζετε με ένα κουτάλι (1- 1 ½ κουταλιά) γέμιση σε κάθε εκλέρ και το κλείνετε. Ετοιμάζετε το γλάσο σοκολάτας: Βάζετε τη σοκολάτα σπασμένη σε κομματάκια σ’ ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι, μια κουταλιά νερό και το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Τα ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Τοποθετείτε τα εκλέρ πάνω σε σχάρα και προσεχτικά μ’ ένα κουταλάκι απλώνετε το γλάσο στην επιφάνειά τους. Τα αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο πριν τα σερβίρετε.
xrysessyntages.com

Sponsored by